93. díl Dobývání vesmíru

02.07.2013 17:10

V pondělí 1. 7. vyšel další, už 93. díl Dobývání vesmíru. Pravidelný každotýdenní věstník se tentokrát zaměřuje na stroj, který ukončil dlouhou éru raketoplánů - Atlantis. Atlantis vešel do dějin jako nosič sond Galileo, Magellan, Comptonovy gamma observatoře a v 90. letech zajišťoval americkou přítomnost na stanici Mir. Naposledy, při posledním letu STS-135, přivezl na stanici ISS zásobovací modul Raffaello - byla to poslední možnost přivést na stanici a odvést zpět na Zemi objemnější náklad.

Raketoplány znamenaly pro kosmonautiku a pozemskou civilizaci mnoho. V důsledku pádu Železné opony a destabilizace Ruska spojené s omezeným financováním ruského kosmického programu znamenaly jedinou možnost přežití Miru - raketoplány fakticky znamenaly zajištění pokračování pilotované kosmonautiky. Přispěly k ukončení studené války, pro kosmonautiku představovaly významný technický přínos, ze kterého se čerpá dosud. Například turbočerpadlo používané v hlavních motorech ve zmenšené verzi slouží pacientům s vadným srdcem.

Bezpochyby raketoplán Space Shuttle změnil pohled na cestování do vesmíru a sondy a družice, jež vynesl či opravoval, dramaticky pozměnily pohled na Vesmír i na naši malou planetu.

Odkazy:

93. díl Dobývání vesmíru