(Téměř) dokonaná katastrofa

01.08.2013 14:03

I když se o tom moc nemluví, let na Měsíc – jakýkoliv, nejen první – nebyl čítankovou idylou. Důvodem byla použitá technika, která sice byla špičkou ve své době, ale představovala jakýsi „kritický strop“ - to nejnutnější minimum pro zvládnutí mise. Velice primitivní počítače, kterými byly osazeny jednotlivé moduly Apolla, a dokonce i počítačová centrála přímo v Johnsonově řídícím středisku v Houstonu z dnešního pohledu vypadají až neskutečně směšně co do výkonu, tak rychlosti. Je neuvěřitelné, že člověk byl s to podniknout let na Měsíc, a přitom psát letový plán na psacím stroji.

Takže je pochopitelné, že se vyskytovaly problémy – a to i v průběhu prvního letu na Měsíc (tedy prvního s cílem přistát), o kterém se dosud tvrdí, že až na přistání vše probíhalo až neskutečně hladce...

A právě o tom vypráví britský film Apollo 11: Utajený příběh. Je to zasvěcené povídání o první misi na Měsíc – o Apollu 11 a problémech, které tuto misi doprovázely. Ať už jde o v podstatě neužitečnou záchranou věž, problém s unikáním paliva, ulomenou páčku pojistky motoru lunárního modulu anebo zahájení sestupu ve špatném bodě – to vše mohlo vyvrcholit v obrovskou tragédii. V každém případě je třeba ocenit a vyzdvihnout odhodlání nejen těch, kteří se podíleli na stavbě letových komponent, ale i přípravě letu a kteří za let zodpovídali a samozřejmě především samotné astronauty. Možná je v určitém smyslu pozitivní, že došlo k utlumení dalších kolumbovských aktivit a plány šly k ledu, protože by si s ohledem na tehdy dostupnou techniku nepochybně dříve či později vyžádaly lidské životy. Na stranu druhou člověk jako bytost z masa, kostí a krve se musí vyvíjet, musí směřovat neustále dál a vpřed, protože jinak zdegeneruje. A právě kosmické výboje tuto potřebu uspokojují měrou vrchovatou.

https://www.csfd.cz/film/228243-apollo-11-utajeny-pribeh/

https://www.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=61&t=299

Pohled století - Země od Měsíce

Domnělé UFO sledované jednou z misí Apollo. Stejné sledovala i posádka Apolla 11